Bilgilendirme
Giriş Tarihi : 23-04-2023 16:06   Güncelleme : 23-04-2023 16:09

Araç Muayene Tarihi Nasıl Öğrenilir?

Araç Muayene Tarihi Nasıl Öğrenilir?

Araç Muayene Tarihi Nasıl Öğrenilir?

Araç muayenesi, trafikteki motorlu araçların teknik şartlara uyup uymadığının tespit edilebilmesi için belli zaman aralıklarında yapılır. Muayenenin bu zaman aralıklarında yaptırılması zorunludur. Muayene zamanı gelmiş ancak yaptırılmamış araçların tespiti halinde para cezası uygulanır. Araç trafikten men edilir ve en yakın muayene istasyonuna gönderilir.

Araç sahiplerinin araç muayenesi hakkında eksiksiz bilgi edinmesi en çok maruz kalınan sorulardan biridir. Trafikteki motorlu araçların trafiğe çıkmaya uygun olup olmadığının değerlendirilmesini yapan bir prosedür olarak düzenli olarak gerçekleştirilir. Muayenenin gerçekleştirilmemesi durumunda para cezasıyla karşılaşabilirsiniz. Aracın trafikten men edilmesi mümkündür ve en yakın muayene istasyonuna sevk edilir.

Muayene işlemlerinde öncelikle araç türüne göre muayene edilmesi gereken süreyi hesaplamanız gerekir. Hususi ve kişisel araçlarınız için ilk üç yıldan sonra her iki yılda bir muayene yapılmalıdır.

Plaka Üzerinden Araç Muayene Sorgulama İşlemleri?

E-devlet üzerinden araç muayene sorgulama gerçekleştirilmeniz mümkündür. E-devlet sitesin gitmek için https://www.turkiye.gov.tr/ bağlantısı kullanılarak araç muayene sorgulaması yapılır. Öncelikle E-devlet üzerinden kendi kimlik bilgilerinizle sisteme girmeli ve araç bilgileriyle sorgulama yapmalısınız. Bu bağlantı üzerinden adınıza veya şirketinize kayıtlı araçlarınızın tüm muayene, vergi, ceza, sigorta ve geçiş bilgilerine detaylı olarak ulaşabilirsiniz.

Yukarıdaki linki tıkladıktan sonra E-Devlet sistemine giriş yapın. Bu işlemi hem telefondan hem de bilgisayarınızdan da yapabilirsiniz. E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kısmına “araçlarım” yazın. Araçlarım yazdığınızda “Araçlarım (Gerçek Kişi) (e-Devlet Kapısı)” seçeneği çıkacaktır. Burayı tıkladığınızda üzerinize kayıtlı araçlar listelenecektir. Eğer şirketiniz üzerinde araçlarınız varsa “Araçlarım (Tüzel Kişi) (e-Devlet Kapısı)” seçeneğinden şirketinize kayıtlı araçlar çıkacaktır.

Gelen pencerede hangi aracınıza ait bilgilere ulaşmak istiyorsanız karşısındaki “Seç” seçeneğini tıklayınız.

Gelen bir diğer sayfada adınıza veya şirketinize kayıtlı araçlarınızın tüm muayene, vergi, ceza, sigorta ve geçiş bilgilerine detaylı olarak ulaşabilirsiniz. Buradaki konumuz araç muayene tarihini öğrenmek olduğu için “Muayene” seçeneğini seçiyoruz.

Gelen sayfada “Muayene Geçerlilik Tarihi” yazan yerdeki tarih aracımızı muayene yapmamız gereken tarihi göstermektedir. Hemen altta “Egzoz Emisyon Muayene Bilgilerine” bakabilirsiniz. Aracınızın egzoz emisyon bilgisi yoksa muayene öncesi yetkili yerlerden egsoz emisyonu yaptırmanız lazım. Bu ücret şu anda 90 TL’dir.

 

 

 

 

 

Araç Türlerine Göre Muayene Süreleri?

Kişiye özel hususi otomobiller üç yaşını aştıktan sonra muayene edilmeye başlamalıdır. Lastik Tekerlekli Traktör için bu süre her üç yılda bir olarak muayene gerçekleştirilmelidir. Araca ait trafik cezaları muayene sırasında ödenmelidir. Araç görevliye teslim edilir. Araç kusurlu olursa 30 gün içinde ücretsiz muayene gerçekleştirilir.

Araç Muayene Öncesi Yapılması Gerekenler?

Muayene öncesinde araca ait ruhsatı hazır bulundurmak gerekir. Muayene işlemleri için ehliyet ya da nüfus cüzdanı gerekir. Araç sahibi yerine bir başkası da aracı muayeneye götürebilir. Trafik sigortası muayene için geçerliliğe sahip olmalıdır. Egzoz gazı emisyon ölçümü muayene öncesi yapılması gereken bir durumdur. Geçerli ölçüm belgeleri olmadığı durumlarda ağır kusur olarak adlandırılır. Araç LPG kullanıyor ise marka ve seri numarası gereklidir. Araçta yapılan tadilatlara ilişkin belgeler hazır bulundurulmalı ve muayene sırasında takdim edilmelidir. İlk yardım çantası ve yangın tüpü gibi araçta olması gereken donanımlar hazır olmalıdır.

2023 Yılı Araç Muayene Ücretleri Ne Kadar?

 

Araç Muayene Gecikme Ücreti Ne Kadar?

2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir. Araç muayene gecikme ücreti, aracınız için belirlenen muayene ücretine %5 oranında eklenmektedir. Bu oran araç türlerine göre değişmemektedir. Gecikilen her ay için muayene ücretine %5 ekleme yapılır. Belirlenen son muayene tarihini 1 gün geçseniz bile bu ücreti ödemeniz gerekmektedir. Bu nedenle araç muayene tarihlerini takip ederek herhangi bir gecikme yaşamamanız önerilmektedir.

Araç Muayene Gecikme Ücreti Ne Kadar?

2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir. Araç muayene gecikme ücreti, aracınız için belirlenen muayene ücretine %5 oranında eklenmektedir. Bu oran araç türlerine göre değişmemektedir. Gecikilen her ay için muayene ücretine %5 ekleme yapılır. Belirlenen son muayene tarihini 1 gün geçseniz bile bu ücreti ödemeniz gerekmektedir. Bu nedenle araç muayene tarihlerini takip ederek herhangi bir gecikme yaşamamanız önerilmektedir.

TÜVTÜRK Araç Muayene Ücreti Kredi Kartıyla Ödeniyor mu?

Araç muayenesi için TÜVTÜRK’ün internet sitesine girerek randevu alınır. Randevu alırken araca ait tescil belgesinin bilgileri, son muayene geçerlilik tarihi ve muayene istasyonu seçilir. Son olarak muayene tarih ve saati seçilerek randevu alınır. Muayene süresi iki saattir. Bu nedenle araç, sahibi dışında biri tarafından muayeneye götürülebilir. Ancak bu bilgi randevu alınırken belirtilmelidir. İstasyondaki görevliye araç tescil belgesi verildikten sonra kontrollerin tamamlanması beklenir. Kontroller tamamlanıp rapor oluşturulduktan sonra ödeme aşamasına geçilir. Önceki yıllarda ödeme işlemi için yalnızca nakit kabul edilirken 2023 yılında araç muayene ücretleri banka kartı, kredi kartı veya nakit olarak ödenebilmektedir. Güncellenen ödeme seçenekleri sayesinde araç sahiplerine kolaylık sağlanmıştır. Özellikle kredi kartı ile ödeme seçeneği araç muayene gecikmelerini önlemektedir.

Araç Muayene Ücreti Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç muayene sorgusu yapmak için E-devlet üzerinden muayene durum sorgulama bölümüne giriş yapılır. Yönlendirilen sorgulama sayfasında kişisel bilgilerle beraber araca ait bilgiler de girildikten sonra sonuca ulaşılır. Muayene zamanı gelen araçlar için TÜVTÜRK üzerinden muayene randevusu oluşturulur. İnternet sitesinde çıkan ücretsiz randevu bölümüne tıklayarak yönlendirilen bölüme plaka numarası, ruhsat seri numarası ve şehir bilgilerinin yazılması gerekmektedir. Ardından gerekli hizmet türü, tarih ve yer bilgisi seçilerek randevu onaylanır. Muayeneye ruhsat sahibi gitmeyecekse vekaletin verildiği kişinin bilgileri yazılmalıdır. Seçilen tarihin aracın tescil belgesinde yer alan süreyle aynı olmasına dikkat edilmelidir. Tarihin geçmesi durumunda ruhsat sahipleri gecikme ücreti ve gecikme cezası ödemek zorunda kalırlar. Bu durum hem yasal hem de maddi açıdan araç sahipleri için sorun yaratmaktadır. TÜVTÜRK istasyonunda işlem tamamlandıktan sonra araç muayene ücreti ödenir. 2023 senesinde TÜVTÜRK muayene ücreti %110 civarında zamlanmıştır. Muayene ücreti, araç türüne göre değişmektedir. Belirlenen araç türlerine göre üç farklı kategoride ücret belirlenmiştir. Binek araç muayene fiyatı 1130,44 TL’dir. Kamyonet muayene ücreti 1130,44 TL’dir. Motosiklet muayene ücreti 575,84 TL’dir. Ticari araç muayene ücreti 1130,44 TL’dir. Tır muayene ücreti 1528,10 TL’dir. Belirtilen ücretler belirlenen tarih aralığında muayeneye götürülen araçlar için geçerlidir. Araç muayenesinin geciktirilmesi veya muayene sonrası ağır hasarlı raporu alan aracın bir ay içerisinde yeniden kontrole götürülmemesi durumunda gecikme ücreti ve gecikme cezası da ücrete eklenir. Güvenli bir sürüş için araçların belirtilen tarihlerde muayeneye götürülerek kontrol edilmesi gerekmektedir. Trafikte emniyetli araçların yer alması ve olası kazaların önlenmesi için muayenelerin aksatılmaması önerilir. Bütün bu önlemlerin yanı sıra zorunlu trafik sigortası ve kasko tarihlerinin de kontrol edilmesi sürücülerin trafikte güvenli bir sürüş deneyimi yaşamasını sağlar.

VistaSigortaVistaSigorta