Bilgilendirme
Giriş Tarihi : 26-10-2022 20:55

Zorunlu trafik sigortası zam rekoruna koşuyor

Zorunlu trafik sigortası ve kasko fiyatları rekor kırmaya devam ediyor. En düşük araç sigortası 2 bin TL'den başlıyor. Geçen seneye göre yüzde 135 oranında artan sigorta ve kasko fiyatları araç sahiplerinin bütçesini zorluyor

Zorunlu trafik sigortası zam rekoruna koşuyor

Zorunlu trafik sigortası ve kasko fiyatlarında yaşanan artışların önüne geçilemiyor. Sene başından bu yana yüzde 135'i geçen artışlar araç sahiplerinin de bütçesini zorluyor. En alt basamaktaki bir aracın zorunlu trafik sigortası 2 bin 223 TL oldu. Yeni devir alınan bir otomobilin sigortası 4 bin 250-4 bin 500 TL arasında değişiyor.

adsiz-009.jpg

ARAÇ FİYATLARI ARTINCA SİGORTA DA ZAMLANDI

Konya’da hizmet veren Vista Sigorta Acentası Sahibi İbrahim Can, araç değerlerinin ve araç tamir masraflarının artmasıyla birlikte zorunlu trafik sigortalarının da arttığına dikkat çekti. Son yıllarda döviz kurlarında yaşanan artış yüzünden araç fiyatlarının da arttığını dile getiren İbrahim Can, "2018 yılından bu yana döviz kurlarında ciddi bir artış yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Dövizdeki bu artış araç fiyatlarına da yansıdı. Araç fiyatlarında yaşanan artış sigorta fiyatlarına da yansıdı. Araçların yedek parça fiyatlarında sürekli bir artış yaşanıyor. Yedek parçalar da dövizle satılıyor. Pandemi döneminde de firmalar yedek parça üretimini durdurdu ya da üretimi azalttı. Bu yüzden yedek parça fiyatları hala yüksek. Bu sıkıntı hala devam ediyor. Bütün bu etkenler zorunlu araç sigortalarını da yansıdı. Bu yüzden de zorunlu araç sigortaları fahiş oranda zamlandı ve zamlanmaya da devam edecek gibi" dedi.

HER AY YÜZDE 4 PAHALANIYOR

Trafik sigortasına her ayın başında yüzde 4 zam geldiğini ifade eden Can, "Bu zama göre yıl sonunda hesaplama yapılıyor. Şu an en alt basamaktaki otomobillerdeki zorunlu araç sigortası 2 bin 223 TL oldu. Bu fiyatın olması için de aracın Konya plakalı olması gerekiyor. Ayracı araç sahibinin Konya'da ikematgah ediyor olması lazım. Eğer araç Ankara ve İstanbul plakalı ise bu fiyat daha da artıyor. Çünkü şehir dışındaki bir aracın kaza yapma ihtimali daha fazla oluyor. Sigorta şirketleri bu ihtimali de hesaplayarak, ona göre bir fiyat belirliyor.  Yeni devranılan bir aracın sigortası 4 bin 250-4 bin 500 TL olarak değişiyor. Burada aracın yaşı önemli değil. Bir araç alıp sattıysanız en düşük araç sigortası 4 bin 250 TL olabiliyor" dedi.

ŞİRKETLER ÜCRETSİZ HİZMETLERİ KALDIRDI

Cumhuriyet tarihinde ilk defa sigorta şirketleri ilk defa zarar açıkladığını aktaran Can, şunları söyledi: "Sigorta şirketleri zarar ettikleri için poliçe kesmemek için uğraşıyor. Birçok şirket de zorunlu trafik sigortalarında kredi kartına taksitlerini kaldırdı. Bankalara komisyon vermemek için bunu yaptılar. Araç sigortasına ücretsiz sunulan çekici hizmeti gibi hizmetler de kaldırıldı. Bütün sigorta şirketleri önceden bu tür hizmetleri verirdi ama şimdi bir iki şirket bu hizmeti veriyor. Sektörün biraz değişmesi değişmesi gerekiyor. Taşlar bizde yerine oturmadığı için insanlar zorunlu olduğu için sigorta yaptırılıyor hala. Araç değerlerinin artması bile birlikte ek sigorta yaptıran müşterilerimiz ortaya çıktı. Ek poliçeye talepler arttı.  2023'te enflasyonda doğru orantılı olarak sigorta fiyatları da artacaktır. Her alanda olduğu gibi trafik sigortalarında artış oldu ve bu artış devam edecektir."

KASKO FİYATLARI DA YÜKSEK ORANDA ARTTI

Kasko fiyatlarının da sürekli yükseldiğini kaydeden Vista Sigorta Acentası Sahibi İbrahim Can, "Kasko temelde isteğe bağlı bir sigorta. Muhatabımızın bizden ne istediği önemli. 4 ayrı kategori var. En kapsamlı sigortası 1. kademedeki full pakettir. Aracın yaşı, rayiç değeri ve neleri kapsadığı ve kişinin mesleği, aracın hasar durumunda hangi servislere gidecek kasko fiyatına etki etmektedir. Temelde araç değeri ve yaşı ile ilgili bir durum var. Yeni yapılacak bir kaskoda araç değerinin yüzde 2 veya 3 oranında bir fiyat çıkar.  1 milyonluk bir araca 20-30 bin bir kasko çıkabilir. 6-10 yaş arasında yüzde 5-6 oranında bir fiyat çıkıyor. 10 yaş üzerine ise pek kasko yapılmıyor. Araç malzemesinden dolayı kaza riski de artıyor. Sigorta şirketleri bu yüzden zarar ettiği için de bu işe girmek istemiyor" ifadelerini kullandı. 

VistaSigortaVistaSigorta