Bilgilendirme
Giriş Tarihi : 13-01-2023 20:59

Araç sigortaları yüzde 20 zamlandı

Asgari ücret, emekli ve memur maaşına yapılan artış sonrası zorunlu trafik sigortası ücretleri değişti

Araç sigortaları yüzde 20 zamlandı

Vista Sigorta Acentası Sahibi İbrahim Can, “Sigorta fiyatlarında yaşanan artışını iki nedeni var. Birincisi kaza durumlarında karşı tarafın hasarını karşılama bedeli yüzde 20’nin üzerinde zamlandı ikincisi de enflasyona bağlı olarak yaşanan artış ile sigorta fiyatlarında artış yaşandı” dedi. 

FİYATLARDA YÜKSEK BİR ARTIŞ GELMEDİ 

Sigorta fiyatlarında yaşanan fiyat değişikliğini gazetemize değerlendiren Vista Sigorta Acentası Sahibi İbrahim Can, şunları söyledi: “2 sigorta fiyatlarında ciddi bir artış meydana gelmedi. Trafik sigortasında son 6 yıldır yani 12 Nisan 2017’den itibaren ‘tavan fiyat’ uygulanıyor. Yani sigortacılar devletin belirlediği artış oranını geçemiyor. Her ilin risk haritasına göre belirlenen bir tavan fiyat tarifesi var. Bu tarife aylık olarak düzenli artıyor. Ancak bazen maliyet artışı kaynaklı olarak seyyanen zamlar yapılabiliyor. Buna ilave olarak aylık artış katsayılarında da güncellemeler gündeme geliyor. Trafik sigortası primlerine eylülden geçerli olmak üzere yüzde 20 zam yapılırken, aylık artış oranı da yüzde 2.25’ten yüzde 4.75’e çıkarıldı.    

PANDEMİ DÖNEMİNDE SİGORTA FİYATLARI DA ARTTI 

Sigorta fiyatlarının Pandemi döneminde çok fazla arttığını belirten Dinç, sözlerini şöyle tamamladı: “Pandemi döneminde araç fiyatlarında yaşanan artışlar sigorta fiyatlarına da yansıdı bu durum sigorta fiyatlarının da artmasına yol açtı. Öte yandan araç parça filanlarında yaşanan artış sigorta fiyatlarına da yansıdı. Araç fiyatlarının Pandemi yılı ile aynı kalması soncunda fiyatlarda fazla artış olmadı. 2023 zorunlu trafik sigortası tavan fiyatlarının belirlenmesinde etkili olan en önemli etken, araç sahiplerinin hasar geçmişidir. Çünkü araç ne kadar çok hasar görürse ödemen gereken prim de o kadar artar. Bundan yola çıkarak araç hasar almadığında daha az ödeme yapacağını söyleyebiliriz.  Aracın ili yani plaka numarası da 2023 trafik sigortası tavan fiyatlarına etki eden bir kriterdir. Ülkemiz kaza risk değerlendirmesine göre 8 farklı bölgeye ayrılır. Aracın bulunduğu ilin tavan fiyata etkisi en fazla yüzde 6’dır. İllere göre en yüksek artış oranının İstanbul olduğunu da söyleyebiliriz. Aracının yaşı ne kadar yüksek olursa tamir ihtiyacı da o kadar fazla olur. Dolayısıyla sigorta şirketleri bu durumu riskli olarak değerlendirir. Bundan dolayı yaşça büyük olan araçlar için daha yüksek prim ödemek durumunda kalabilirsin.”  

VistaSigortaVistaSigorta