deneme
Giriş Tarihi : 23-04-2023 16:10   Güncelleme : 23-04-2023 19:22

Hacizli Araçlar Hakkında Tüm Sorular ve Cevapları

Aracın hacizli olup olmadığı nasıl anlaşılır? Hacizli araç satılabilir mi? Her hacizli araç yakalanır mı? Bu sorular ve çok daha fazlası.

Hacizli Araçlar Hakkında  Tüm Sorular ve Cevapları

Aracın hacizli olup olmadığı nasıl anlaşılır? Hacizli araç satılabilir mi? Her hacizli araç yakalanır mı? Bu sorular ve çok daha fazlası.

Hacizli Araçlar Hakkında Akıllara Gelebilecek Tüm Sorular ve Cevapları

her insan hayatının bir döneminde zor günlerden geçebilir ve çok olağan bir durumdur. eğer ki azılı bir dolandırıcı değilse bu kişi, mutlaka çevresinden aldığı yardımlar sonucunda ve kendi çabalarıyla kötü günlerini geride bırakabilir. işte bu dönem içerisinde bazen işler yolunda gitmeyebilir ve yıllardır gözünüz gibi baktığınız otomobiliniz bir trafik çevirmesinde elinizden gidebilir. istenmeyen ve üzücü bir durumdur fakat dünyanın sonu değildir.
 

aracın hacizli olup olmadığını nasıl anlarım?

öncelikle e-devlette aracın ruhsat sahibi kim ise o kişinin bilgileri ile erişim sağlıyoruz. açılan sayfada arama kısmına "araçlarım" yazıyoruz ve çıkan alt menüden "araçlarım (gerçek kişi)" kısmını seçiyoruz. üzerinize kayıtlı otomobil ya da farklı tip araçlar listelenecektir (link.) bu listelenen otomobilin en sağ tarafında hak mahrumiyeti isimli bir bölüm bulunur, altında "var" yazıyor ise sizin için de macera başlamış demektir.

"hak mahrumiyeti var" şeklinde yazılı olması illaki aracın hacizli olduğu anlamına gelmez, ihtiyati tedbir kararı alınmış olabilir aracınız hakkında. boşanma davası, miras davası, bir kaza sonrasında mahkemenin devam etmesi vs gibi durumlarda ihtiyati tedbir kararı alınabilir fakat bu aracınızın yakalanıp bağlanacağı anlamına gelmez. elbette bu araç da bağlanabilir bir şekilde fakat çok ekstrem durumların ortaya çıkması gerekir.
 

haciz nasıl kaldırılır? her hacizli araç yakalanıp götürülür mü?

detaylar bölümüne girdikten sonra "hacizli (h)" şeklinde bir ibare görüyorsanız aracınızın detay kısmında, endişelenmeyin. bu aracınızın yakalanıp götürüleceği anlamına gelmez. aracınıza sadece haciz konmuştur ve gerekli borç ödenince haciz ortadan kalkar. zaten detaylar kısmında aracınıza neden haciz kararı alındığı, kim tarafından konulduğu ayrıntıları ile yazar. ödenmemiş mtv falan yüzünden de haciz konabilir vergi dairesi tarafından. bazen borcu ödemenize rağmen haciz ortadan kalkmaz, dikkat edin. borcu yatırdıktan sonra avukat ise avukata, yoksa ilgili icra dairesine, bankaya vs. gerekli itirazlarınızı yapın.

sorgulama sonucunda şöyle bir ibare var ise aracınızın gitmesi an meselesi: "hacizli (y)" veya "yakalamalı (h)" gibi. trafikte olması gerekmez, borçlu olduğunuz kişinin ya da kurumun avukatı uğraşır, gece gelir tespit eder arabanın yerini ve 155'i arayıp şikayette bulunur. polis gelir ve götürür. bir araç için yakalama kararı, avukatın bir masrafı yatırması ile alınıyor, yani her hacizli araç yakalanacak diye bir kural yok. bu yakalama kararı özellikle avukat tarafından çıkartılıyor ve belirli bir süresi var. haciz kararı çıkarıldığı tarihten 6 ay sonra ilgili mahkemeye giderseniz ve dilekçe verirseniz haciz kalkabilir ya da kalkmayabilir. avukat ya da icra dairesi bu haciz işlemi yinelerse, yine bi 6 ay devam eder ve bu sefer yakalama kararı da büyük ihtimal çıkarılır. hacizi kaldırdıktan sonra hemen o hengame içerisinde aracınızı başkasına devredebilirsiniz :)
 

hacizli araç satılabilir mi, muayeneye götürülebilir mi?

'hacizli (h)" olan arabayı satamaz ve muayeneye sokamazsınız fakat trafiğe çıkarabilirsiniz. yakalamalı aracı ise kesinlikle trafiğe çıkaramazsınız. imkanınız var ise borcunuzu ödeyin ve bu dertten kurtulun. imkanınız yok ise avukat ile anlaşın, borcunuzu parça parça ödeyin fakat kesinlikle ödeyin. güler yüzlü ve tatlı dilli konuşarak durumunuzu anlatın. "haciz islemini kaldır öderim" deyin. karşılıklı güven sağlanır ise avukat haciz islemini kaldırıp aracınızı satmanıza izin verebilir, sattıktan sonra gidip borcunuzu ödersiniz. ödemezsiniz zaten dolandırıcısınız demektir. böyle bir niyetiniz var ise aracınızın yakalanması daha hayırlı olur sizin için.

alacaklının avukatı tüm iyi niyetinize rağmen illa "alacam o arabayı elinden" tavrı ile yaklaşıyorsa, sizde gemileri yakıp durumunuzu düzeltene kadar arabayı kimsenin göremediği bir yerde saklayabilirsiniz bir süre. a'dan z'ye kadar tüm parçalarını söküp, kalan iskeletini de plakayla birlikte bir çöpün yanına atıp polisi arıyor bazı arkadaşlar. hatta bu iskelet sonradan satışa çıkacağı için, bir iki şişe rakı parası bedeline bu iskeleti (şasi) ihaleden geri alıp söktüğü tüm parçaları geri takıp kullanıyor bu arkadaşlar. yapmayın böyle bir şey.
 

hacizli araç devredilebilir mi?

hacizli arabanın devri mümkündür. noterde alıcıya aracın hacizli olduğu söylenirse ve o kişi de bunu kabul ederse araç haciz şerhleri ile birlikte devredilebilir fakat haciz aracın üzerinden kalkmaz. yani şöyle anlatayım; arabanın değeri 300 bin lira. 100 bin liralık haciz var ve alan kişiye 100 bin lira eksik bir rakama satarsınız, hem borçtan hem dertten kurtulursunuz. en iyi yöntem budur. bu yöntem sonrası daha düşük model bir otomobil alabilirsiniz. herkes legal yöntemler ile mutlu olurlar. arabanız icradan satıldığı zaman çok düşük bedellere gider ve üzerine bir yığın masraf eklenir. aracınız bağlandıktan sonra hemen satılmaz, 6 ay gibi bir süresi olduğunu hatırlıyorum ve güneş altında hiç çalışmadan bekleyen arabanın değer kaybedeceğini de unutmayın. bu tür yediemin otoparklarında aracınızla kimse ilgilenmez ve çok soğuk bölgelerde kışın blok çatlaması, tapa atması, petek ya da radyatör patlaması gibi durumlar yaşanır. alıp da su kaçağı olmayanı görmedik. aracınız icradan satılır ve avukat ya da avukatlar tüm alacaklarını aldıktan sonra kalan miktarı size iade ederler. tabii kalırsa. eksiseyler.com

VistaSigortaVistaSigorta